Trimite pe  
close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Trucuri pentru gratar

2354 vizite
1 comentariu

Nota 4.34 din 33 voturi

Nota 4.34/5 din 33 voturi

 

Articole : Trucuri pentru gratar

Trucuri pentru gratar


Dincolo de farmecul gatitului in aer liber, prepararea gratarului implica putine ingrediente de baza, si anume: uleiul de masline, ierburi aromatice, condimente, sare si piper. Prin folosirea acestor ingrediente, carnea, legumele, pestele si branzeturile isi mentin intacte toate aromele originare. Cu un gratar, ingredientele si retetele culinare pot realiza feluri de mancare surprinzatoare. Gratarul ofera variate posibilitati de preparare, de multe ori subestimate.
 
Prepararea alimentelor pe jar presupune coacerea in spuza a alimentelor, inevlite sau nu in folie de aluminiu, potrivita pentru un anumit tip de alimente. 
Prepararea la tepusa sau la frigare este cea mai des folosita. Metoda presupune o anumita inclinare a tepusii, astfel incat grasimea sa se scurga pe carne, imbogatindu-i gustul si aroma. Cand folosim protapul este important sa asiguram stabilitatea acestuia, ca sa nu cada in timpul rotirii pe faoc sau jar. In ceea ce priveste frigaruii este acelasi principiu, chiar daca rezultatul nu este la fel de spectaculos. 
 
Pentru realizarea unor preparate bune este indicat sa stim cateva trucuri:
- Trebuie alese frigarui cu maner de lemn, care s anu atinga totusi gratarul. 
- Este bine sa marinar ingredientele (cu vin, plante aromatice, condimente, otet).
- Este indicat sa se alterneze bucati cu carne cu cele de legume si plante aromatice, ca sa creeze un aspect placut de gusturi.
 
Pe gratar se poate si praji, este suficient ca acesta sa fie folosit ca un aragaz normal. Prajirea pe gratar, are un avantaj inegalabil, deoarece evita mirosurile degajate sa persiste. Gratarul poate fi utilizat atat pentru prepararea fripturilor, cat si a fructelor de mare, legumelor. Si nu trebuie de uitat ca gratarul trebuie sa fie foarte bine incins. 
 
La frigere trebuie de retinut ca: 
- timpul de preparare trebuie de respectat ca in reteta si carnea nu trebuie sarata in timpul prepararii termince, ci dupa aceea; 
- bucatile de carne nu trebuie sa fie taiate groase;
- pentru ungerea cu condiment a carnii, a pestelui sau a legumelor se foloseste pensula sau crenguta d erozmarin; 
- condimentele nu se toarna niciodata direct peste alimentele de pe gratar.
 
Un aspect foarte important este pornirea gratarului. Oricare ar fi metoda, nu trebuie niciodata folosita benzina sua produse similar, exista combustibili speciali cu care poti sa lucrezi, lasand nealterat gustul preparatelor. Trebuie sa folosim combustibili adecvati cum ar fi: lemne, carbuni sau sa achizitionati din magazine specializate. Se mai poate folosi si anumite esente de lemn, plante aromatice care se aseaza peste jar, aceste arome da preparatelor un plus de gust, discret si persistent.
 
Focul se porneste cu cateva bucati de lemn, stropite cu combustibili speciali, dupa care se va acoperi cu material de combustibil care se adauga treptat, pana la obtinerea cantitatii dorite.

Timpul de preparare
Este un element foarte important pentru a obtine preparate de calitate, sunt mai multi factori care influenteaza, cum ar fi: intensitatea focului, distanta gratarului fata de jar, tioul de carne, timpul de preparare propriu-zis. O influenta certa o are si combustibilui folosit, precum si tipul de caldura pe care il degaja. 
 
Timpul de preparare difera, prin urmatorul exemplu o sa va incerc sa va explic: un biftec obisnuit “in sange” se prepara 5 minute, intorcandu-l o singura data; acelasi biftec trebuie lasat 20 minute pentru a fi bine patruns.
 
Preparatele coapte implica un timp de pregatire mai mare, deoarece este vorba de bucati mai mari si mai groase de alimente, merge vorba despre ore, nu despre minute. Prepararea se face la un foc mic, daca focul este prea mare, preparatele o sa fie facute doar la suprafata, ceea ce nu este indicat. 
 
Ustensilele bucatarului
Exista mai multe tipuri de gratar, alegerea depinde de gusturile fiecarui. Se pot gasi placi si tigai special, care pot fi asezate pe un aragaz normal. Mai sunt si gratare fixe, pe care il au unii in curte (diferite marimi), calitatile acestui tip de gratar este comoditate si diminuarea fumului neplacut.  Gratarul mobil este un adevarat mit gastronomic, calitatea acestui tip de gratar este posibilitatea de a fi amplasat oriunde.
 
Adevaratul secret al reusitei sta in calitatea alimentelor si in mana bucatarului, nu in calitatea ustensilelor.
 
Plante aromatice si condimentele 
Sunt ingredientele de baza ale gratarului, da o savaoare carnii, pestelui, branzeturilor si legumelor preparate. 
 
Usturoiul este fara indoiala, regale gratarelor, dar trebuie de folosit cu moderatie pentru a nu acoperi gusturile de baza. Proprietatile usturoiului fiind bactericid, antiseptic, bogat in vitamin. Este frecvent folosit la preparatele din peste si la fripturi sau aromatizarea uleiurilor de masline.
Dafinul imbogateste gustul carnii, este foarte bun la frigarui, inserat printer celelalte ingredient.
Boabele de ienupar sunt foarte importante pentru aromatizare. Trebuie folosite cu mare moderatie, pentru a nu acoperi gustul preparatului de baza, deoarece are o aroma foarte puternica.
 
Crengutele de mirt care pot fi adaugate materialului de combustibil, care da un gust deosebit carnii, pestelui, legumelor preparate la gratar. Mai pot fi folosite pentru aromatizarea carnii de miel si purcelusulii de lapte.
Piperul nu poate nici el lipsi de la gratar, conferindu-I o aroma simpla si discrete.  Nu trebuie sa faci abuz, la fel ca sis area, piperul se adauga preparatului doar cand este gata. 
Crengutele de rozmarin se utilizeaza pentru ungerea preparatelor cu condimente. Aroma sa caracteristica este esentiala pentru majoritatea gratarelor.
Trucuri pentru gratar

Comentarii la Reteta culinara:
Trucuri pentru gratar

Trucuri pentru gratar
   Postat de Simona la 17.10.2011, 12:59
Ce-as manca si eu un gratar delicios...:)
Adauga un comentariu
Reteta zilei
Reteta Capsuni in ciocolata: 1. Fulgii de ciocolata neagra se topesc la bain marie pana devin o crema uniforma....
citeste mai mult
Intrebarea zilei

Newsletter Proretete.ro


Nume


E-mail


SEO