Trimite pe  
close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Totul despre E. coli

1804 vizite
1 comentariu

Nota 4.34 din 35 voturi

Nota 4.34/5 din 35 voturi

 

Articole : Totul despre E. coli

Totul despre E. coli


In ultimul timp toate posurile de televiziune, radio si ziarele vorbesc despre infectia cu bacteria e. coli si despre cat de periculoasa este. In acest articol veti gasi tot ce va poate interesa despre aceasta bacterie. 
 
Ce este bacteria E.coli?
Eschierichia coli (E. coli) este o bacterie care nu este intotdeauna daunatoare organismului dar care poate cauza infectii serioase si care poate ajunge in alimente, cum sunt carnea de vita si legumele. Acest tip de bacterie traieste in mod normal in tubul digestiv al oamenilor si animalelor dar unele specii produc o toxina puternica care determina diaree cu sange si rar pot cauza probleme hematologice grave si chiar insuficienta renala. 
 
Simptome generale
- crampe severe  la nivelul stomacului si abdomenului 
- diaree care poate evolua in diaree cu sange 
- greata si varsaturi. 
 
Unele persoane care au infectie cu bacteria E. coli pot sa nu aiba nici un simptom. Copiii sunt mai predispusi decat adultii sa faca infectii digestive cu E. coli. Sunt multe afectiuni care au simptome asemanatoare cu cele ale infectiei cu acest tip  de bacterie, de aceea diagnosticul poate fi dificil deoarece diferitele tipuri de simptome pot fi asociate cu alte tipuri de infectii.
 
Probleme hematologice grave si probleme renale pot sa apara la 2-14 zile dupa aparitia diareei. Aceste probleme pot determina insuficienta renala si uneori alterarea starii de sanatate pe termen lung sau moarte la unii copii si varstnici. 
 
Cum se transmite bacteria E.coli?
Bacteriile se pot gasi in carnea de vita si in fecalele animalelor utilizate ca utilizate ca fertilizator in agricultura ajunge prin apa folosita la irigatiii in ciomponenta legumelor. In anul 2006 a fost descoperita in spanacul verde si in anul 1993 in hamburgerii din unele fast-food-uri. Bacteria poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar infectiile grave sunt mai frecvent legate de consumul unor alimente care contin acest tip de bacterie.
 
Alimente care pot provoca intoxicatia cu E. coli:
- legumele care cresc pe terenuri fertilizate cu balegar de la vite sau spalate cu apa contaminata
- sucurile de fructe care nu sunt pasteurizate 
- carnea tocata de vita semipreparata (folosita pentru hamburgeri)
 
Investigatii
Medicul va solicita necesita teste de sange si urina pentru a determina elementele esentiale din sange si alte lichide din organism si coprocultura (cultura din scaun) pentru a identifica tipul de e coli responsabil de imbolnavire. 
 
Deoarece bacteria poate disparea din organism in cateva zile, un esantionul trebuie prelevat cat mai curand posibil de la instalarea simptomatologiei. Pot fi folosite si alte teste pentru depistarea bacteriei, insa acestea nu se utilizeaza in mod curent. 
 
Tratament
Atunci cand o persoana crede ca ea sau alta persoana cunoscuta are infectie cu e coli trebuie sa anunte de urgenta medicul.  In cazul simptomelor grave tratamentul trebuie sa includa:
- reechilibrarea tulburarilor hidroelectrolitice 
- in cazul anumitor persoane, dializa, pentru a filtra reziduurile din sange
- transfuzii de sange, care trateaza anemia prin introducerea unor hematii fapt ce imbunatateste oxigenarea. 
 
Infectie cu E. coli se vindeca in 5-10 zile fara tratament medicamentos. 
 
Antibioticele nu sunt de obicei recomandate. 
 
Trebuie evitate urmatoarele medicamente antidiareice eliberate fara prescriptie medicala daca o persoana banuieste ca are infectie cu E. coli
- produse care contin loperamid hydroclorid (Imodium, Imodium A-D, Maalox Antidiareic, Kaopectate II). 
- produse care contin salicilati deoarece pot creste sangerarea la nivelul intestinului (Pepto-Bismol si produse similare antidiareice pa baza de bismut)
- aspirina si ibuprofen (Advil)
 
Pentru a preveni deshidratarea se recomanda consumul de apa in cantitati mici si des sau alte bauturi rehidratante.  Cand apar semne moderate de deshidratare  precum uscaciunea gurii, ochi care nu pot lacrima, urina putina si concentrata si ameteli trebuie anuntat medicul.
 
Cum ne protejam de bacteria E. coli ?
Este indicata, atunci cand preparam mancare cu carne cruda, spalarea mainilor cu apa fiarta si sapun si aobiectelor folosite in bucatarie la prepararea ai. Utilizarea unui tocator special pentru carne. Pastrarea separata acarnii crude de animale, pasari, fructe de mare, fata de restul alimentelor. Este indicata consumul laptelui, produselor din lapte, sucurilor ambalate pasteurizate. 
 
Se recomanda consumul apei care a fost tratata (clorinata) , imuteliata sau fiarta. La restaurant, comandati alimentele cu carne bine facute si consumati carnea numai daca este maronie in interior. Nu consumati apa din lac, mare sau din piscina.  Spalati-va pe maini intotdeauna dupa ce folositi toaleta si inainte de a manca. 
Aceste indicatii trebuie urmate in general, pentru a evita infestarea cu diverse bacterii si microbi iar copii si varstnicii trebuie sa fie mai atenti, deoarece imunitatea lor este mai scazuta.

Totul despre E. coli

Comentarii la Reteta culinara:
Totul despre E. coli

Totul despre E. coli
   Postat de Livia la 14.10.2011, 15:23
Nu mi-e frica de nimic...:))
Adauga un comentariu
Reteta zilei
Reteta Capsuni in ciocolata: 1. Fulgii de ciocolata neagra se topesc la bain marie pana devin o crema uniforma....
citeste mai mult
Intrebarea zilei

Newsletter Proretete.ro


Nume


E-mail


SEO