Trimite pe  
close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Secretele bucatariei chinezesti

1051 vizite
1 comentariu

Nota 4.33 din 32 voturi

Nota 4.33/5 din 32 voturi

 

Articole : Secretele bucatariei chinezesti

Secretele bucatariei chinezesti


China este renumita pe langa vasta si interesanta istorie a culturii si civilizatiei, si pentru bucataria ei. Gastronomia chineza se distinge prin: savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gatire, modul sofisticat de utilizare a condimentelor si mirodeniilor si varietatea felurilor traditionale(60 000 feluri traditionale diferite, conform unui studiu statistic). 

Bucataria chinezeasca se caracterizeaza prin aspiratia spre perfectiune si echilibru intre cele patru elemente: culoare, aroma, gust si prezentare. Prepararea mancarii se distinge si prin taierea meticuloasa a ingredientelor, imbinarea atenta a condimentelor si atentia la controlul temperaturii. Ea include peste 150 soiuri de legume, 200 specii de ciuperci, 500 specii de peste, 70 soiuri de curcubitacee si 110 specii de animale.


Ingredientele de baza ale bucatariei chinezesti sunt:


Soia: initial a fost folosita de calugarii budisti care au incercat sa gaseasca un inlocuitor pentru carne.  

Orezul: se regaseste in meniurile din bucataria chinezeasca, sub diverse forme, in Sushi, ca garnitura sau in supe. Exista insa si feluri de mancare chinezesti care contin si alte cereale, precum graul (sub forma de taitei sau turte).


Condimentele  orientale: Retetele lor sunt vechi de mii de ani si au la baza teorii complicate si originale asupra gustului si chiar a culorii. Aceste tipuri de condimente ofera echilibrul celor  cinci arome de baza: acru, amar, dulce, sarat si picant.


Pe langa acestea, bucataria chinezeasca foloseste o gama larga de ingrediente: carne si produse din carne, peste, fructe de mare, pui, oua, legume, produse din fasole, plante salbatice, vanat si multe tipuri de condimente.


Carnea se apreciaza in functie de locul de origine, anotimpul de productie, varsta animalului (tanar sau batran), genul (mascul sau femela), felul in care arata, culoarea, greutatea, continutul de apa si mirosul, trasaturi care pot fi specificate in reteta. In functie de felul de mancare, carnea se taie in diverse moduri, deoarece textura este diferita pentru fiecare proces de gatire.


Ingredientul principal se gaseaste in proportia cea mai mare. Toate ingredientele dintr-un fel de mancare trebuie sa mareasca si sa potenteze savoarea ingredientului principal. Chinezii servesc felurile de mancare in urmatoarea ordine: mancarurile sarate inaintea celor dulci, alternate de mancarurile grele si usoare.


Cele mai raspandite tehnici culinare sunt fiertul si gatitul in aburi dar pana in prezent au fost elaborate peste 50 de tehnici culinare. Timp de secole, s-au definit cele mai importante bucatarii regionale de pe teritoriul Chinei, pe principiul apartenentei la diferite “scoli” culinare.


Bucataria din nordul Chinei- rafinata
Poate fi numita Imperiala deoarece are radacini in perioada manciurienilor si mongolilor. Primii imparati au provenit din nord si preferau carnea, mai mult decât orice alt aliment in special de oaie. Mongolii au contribuit cu doua repere ale bucatariei chinezesti: gratarul si tocana mongola. Mancarurile se remarca prin grija deosebita in alegerea ingredientelor, prin prepararea amanuntita si prin gustul rafinat.

Provinciile de coasta din Shandong sunt faimoase pentru pesti, fructe de mare si ceapa, unul din ingedientele principale. Rata Peking este celebra pentru piele, uimitor de frageda si crocanta. Carnea si pielea se servesc in clatite minici, preparate din grau, alaturi de feliute de ceapa verde si castravete care au rolul de a  echilibra grasimea pasarii si de sos hoisin sau de prune, care da o nota dulce, echilibrand gustul mancarii.

Provincia Shandong este faimoasa pentru productia de bere si pentru viticultura. Cele mai bune vinuri se fac in provincia Shanxi, vestita si pentru oteturi, cartofi, rosii si taitei de grau.


Alimentele cele mai utilizate sunt: cerealele, cartofii dulci, fasolea, soia, alunele, varza, ridichile si pepenii conservati.

 

Bucataria din sudul Chinei- delicata
Este bucataria regionala cel mai bine reprezentata in lume. Mai este numita si bucatarie cantoneza  si este considerata cea mai sofisticata din lume. Unul dintre elementele cele mai importante ale ei este chilibrul gusturilor, aromelor, texturilor si culorilor, alaturi de meticuloasa taiere, tocare si feliere a ingredientelor si de rapiditatea prepararii mancarurilor, fara a le modifica textura.


Regiunea este faimoasa pentru “dim sum”, mici gustari servite alaturi de ceai, intr-o masa numita “yum cha” (”a bea ceai”).  Acesta bucatarie foloseste o mare varietate de ingrediente gatite in aburi, de la creveti umpluti (”har gau”) si porc umplut (”siu mai”), pana la picioare de pui. Bucataria dim sum este foarte apreciata în Canton, iar arta ambalarii, infasurarii, rularii, tocarii si a gatitului in aburi necesita o viata ca sa fie stapanite la perfectie. Sunt foarte apreciate mancarurile reci sau fierbinti cu carne de gasca, inclusiv ficat si sange, supele si chiftelutele de peste.

Insula subtropicala Hainan a oferit bucatariei chineze bine-cunoscutul pui cu orez în stil Hainan si celebra specialitatea Hakka, pui copt in sare si vegetale, pepeni amarui sau ardei iuti lungi, tavaliti prin pasta de peste si prajiti.


Bucataria din estul Chinei- proaspata
Bucataria din Shanghai este celebra pentru preparatele pe baza de crabu paros de apa dulce, tipari, oteturi si vinuri din orez. Otetul negru de Chinkiang, similar cu cel balsamic si vinul de orez din Shiaoxing sunt produse de mare calitate in intreaga Asie. Sunt folosite cantitati generoase de ulei, zahar candel, vin si otet de orez.


Aproape la fel de faimoasa ca bucataria din Shanghai este cea din Fujian. Bucataria din Fujian se mandreste cu supele, mai faimoase decat cele cantoneze, variind de la cele limpezi pana la cele care aproape ating consistenta unei tocane.


Bucataria din vestul Chinei- condimentata
Aici mancarurile sunt mai picante, iar tehnicile de gatit au preluat elemente de la bucatariile vecine.
Capitala culinara a acestei zone este provincia Sichuan. Este o zicala care spune: China este tara mancarii, dar Chengdu este tara gustului si aromei. Pe langa ardeii iuti, piperul de Sichuan este un condiment care iti amorteste limba.


Caracteristice bucatariei locale sunt diferite paste de fasole, susan si vegetale conservate. Mancaruri clasice sunt: Ma Po Doufu, pui Gong-Bao si Dan Dan Mian. Provincia Yunan, produce cea mai buna sunca din China iar carnea de porc este un aliment de baza. De asemenea, bucataria din Yunan pune mare pret pe iaurt si branzeturi.


In traditia chineza, bauturile reci sunt considerate a fi daunatoare pentru digestie, astfel incat apa rece si sucurile nu servite in timpul mesei. In schimb, acestea sunt inlocuite cu supa, ceai sau apa calde. Bucatarii erau si sunt foarte respectati, iar gatitul este considerat o arta iar ingerdientele folosite sunt utilizate ca madicamente.

Secretele bucatariei chinezesti

Comentarii la Reteta culinara:
Secretele bucatariei chinezesti

Secretele bucatariei chinezesti
   Postat de Ruxandra la 17.10.2011, 13:03
Ador bucataria chinezeasca...cred ca intr-o alta viaza m-am nascut in China.:))
Adauga un comentariu
Reteta zilei
Reteta Capsuni in ciocolata: 1. Fulgii de ciocolata neagra se topesc la bain marie pana devin o crema uniforma....
citeste mai mult
Intrebarea zilei

Newsletter Proretete.ro


Nume


E-mail


SEO