Trimite pe  
close

Trimite

Poti trimite la maxim 5 prieteni simultan

Bucataria italiana

1223 vizite
1 comentariu

Nota 4.45 din 31 voturi

Nota 4.45/5 din 31 voturi

 

Articole : Bucataria italiana

Bucataria italiana


Tocmai m-am intors din Italia care m-a surprins cu preparatele ei culinare deosebit de gustoase si m-a convins sa scriu un articol despre bucataria Italiei pe care trebuie sa o incercati.
 
Italia are o bucatarie care se caracterizeaza prin flexibilitate, o gama larga de ingrediente si o bogata varietate regionala a retetelor. Italia poseda o bucatarie cu vechi traditii culinare, renumita, in special, prin folosirea pastelor fainoase. Des intalnite sunt si produsele lactate, carnea de miel, peste si fructele de mare.
 
Exista diferite moduri de preparare a mancarii si a vinului pentru fiecare regiune.  Nu cu mult timp in urma pastele erau consumate mai mult in sud, iar orezul si cartofii in nord.  Astazi pastele se gasesc in toata Italia, desi distinctiile regionale sunt legate de forma si sosuri. 
 
Pastele plate sunt servite cu sos de vanat (iepure) in cnetrul si nordul Italiei, pe cand spaghetele subtiri se consuma cu usturoi. Deşi italienii au peste 500 de tipuri de paste de diferite forme şi dimensiuni, se comercializează doar circa 50. 
 
Tipuri de paste:
 
Campanelle sunt mici si au margini dantelate.
Capelli d’angelo inseamna „par de inger”, sunt lungi si foarte subtiri.
Cannelloni sunt tuburi mari, umplute si coapte în cuptor.
 
Casarecce sunt lungi si rulate.
Conchiglie sunt in forma de scoici
Ditali sunt sub forma de tub.
 
Farfalle au formă de papion.
Fettucine sunt ca niste panglici lungi si plate.
Fusilli sau rotini sunt sub forma de spirale si pot fi lungi sau scurte.
 
Cavatelli au forma de cochilii.
Lasagne sunt foi plate, rectangulare sau pătrate. 
Linguine sunt taitei lungi si plati, subtiri.
 
Lumache au forma de cochilii de melc.
Macaroni sunt tuburi groase de diferite marimi.
Orecchiette sunt paste mici.
 
Papardelle sunt taitei plati.
Penne sunt tuburi scurte, drepte, taiate în diagonala.
Rigatoni sunt tuburi scurte, striate, mai groase decat penne.
 
Spaghetti sunt cele mai familiare paste din afara Italiei
Tagliatelle sunt taitei lungi, plati si lati.
Vermicelli sunt o varianta de spaghetti.
Ziti sunt tuburi lungi. Numele lor vine de la „zita” care inseamna tanara fata, sau tanara mireasa.
 
Bucataria italiana nu cuprinde doar pizza si paste ci si preparate pe baza de carne, peste sau fructe de mare.  O masa fara aperitive este de neconceput pentru italieni. Ea stimuleaza apetitul si se serveste cu paine alba sau cu grisine.
 
Supele de legume se servesc cu parmezan ras, care le da un gust deosebit. Si sa nu uitam carnea: se consuma bucati prajite rapid in ulei sau preparate din carne de pasare inabusite si stropite cu zeama de lamaie. 
 
La origine, pizza a fost consumata de persoanele din cartierele sarace si era doar o paine cu drojdie, plata, servita la micul dejun imediat ce se scotea din cuptor si stropita cu ulei.  Astazi pizza se prepara intr-o multime de modalitati. 
 
Taiteii, in diverse variante sunt si ei foarte apreciati in Italia. Regiunea Emilia-Romagna este cunoscuta pentru lasagna, tortellini, mortadella, prosciutto si parmezan.  Napoli este regiunea faimoasa pentru pizza si mozzarella. Calabria se remarca prin utilizarea ardeiului iute si prin prepararea sortimentelor specifice de mezeluri. Sicilia este patria inghetatei, bucataria sa prezintand si influente arabe.
 
Cea mai mare productie de ulei de masline este in Sicilia si uleiul se diferentiaza in functie de zona. Uleiul din Toscana au o aroma delicata, in regiunea Umbria uleiul are gust puternic iar uleiul de Trevi are o culoare de aur si un gust de migdale. 
 
Italia este renumita si pentru painea sa de diverse sortimente. Exista peste 350 de tipuri de paine in Italia, din care 250 sunt la indemana oricarui cumparator. 
 
Ciabatta
Este originara in Veneto, nordul Italiei si se foloseste  la sandvisuri cu carne rece - prosciutto - sau servita in cuburi, impreuna cu paste. 
 
Foccacia 
Se gaseste in mai multe variatiuni atat in nord cat si catre Italia centrala, in Liguria si Toscana. Are o textura moale si forma rotunda, fiind folosita la salate sau ca garnitura la mancare gatita pe gratar. Capata o aroma deosebita daca este servita cu vin. 
 
Bruschetta
Are originea  in centrul Italiei si a fost initial preparata pentru a sarbatori sezonul de ulei de masline proaspat in Toscana, purtand in acelasi timp titulatura de "paine a saracului", in opozitie cu painea cu usturoi, ce avea pretentii nobiliare. 
 
Reteta de baza este compusa din paine prajita pe care este frecat usturoi, impreuna cu un topping de ulei de masline, sare si piper. Principalele arome folosite la bruschette sunt mozzarella, rosie si/sau busuioc, insa pot fi extinse la carne, branza sau ciuperci, in functie de preferinte.  Bruschetta se prepara pe un gratar numit brustolina, ce transmite caldura direct de la foc printr-un set de ochiuri patrate, plasate deasupra arzatorului cu gaz. Pe aceleasi gratare se mai poate prepara mamaliga italiana (polenta) si se coc legume. 
 
In Toscana, se numeste "fettunta", adica "felie cu ulei", pe cand in Abruzzo, denumirea este "ventricina", o specialitate a zonei, preparata din paine prajita si carne de porc conservata prin uscare. 
 
Servirea mesei se face astfel:
Primo cuptinde aperitive (antipasta).
bruschetta (paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline), antipasti cu peste, cu carne, vegetariene, antipasti prajite, gustari
 
Tipuri de supe: minestrone (supe groase din zarzavaturi proaspete, pasta, orez sau fasole, care poate contine carne), supe de peste, supe limpezi, supe de legume cu paste
 
Secondo
Felul principal bazat pe carne, peste, oua sau legume cu o garnitura aleasa astfel incat sa-l complimenteze. 
Deserturi
Masa de pranz se incheie de obicei cu fructe proaspete si cu o cescuta de espresso. 
 
Bucataria Italiei este renumita pentru tiramisu si diverse creme delicioase.
 
Specialitati italiene 
 
Parmigiano Reggianoeste un tip de cascaval italian, apreciat in toata lumea si cunoscut la noi sub numele de parmezan.

Pesto: este un sos celebru, preparat in restaurantele din toata lumea si originar din regiunea Liguria. 
Pesto contine ca ingrediente esentiale busuioc, usturoi, parmezan, branza de oi si ulei de masline.
 
Risotto: este o specialitate italiana, preferata in special in nordul si centrul tarii.  Consta in utilizarea unui anumit tip de orez, calit in ulei sau unt si apoi fiert prin adaugarea succesiva de cantitati mici de apa fierbinte. Orezul poate fi utilizat intr-o varietate de retete,  gatit cu fructe de mare sau legume, la care se adauga smantana si condimente, printre care celebrul sofran.
 
Panettone: popular in toata Italia si este consumat in special de Craciun.
 
Stracciatella: este o supa de pui sau vita, la care se adauga oua batute si cascaval ras si ingrosata uneori cu gris – specialitate a capitalei Roma.
 
Gnocchi: sunt asemanatoare unor chiftelute, facute dintr-un amestec de faina de grau si cartofi, fierti in apa sarata si la care se adauga branza.
 
Lasagna: este o specialitate italiana, compusa din straturi succesive de paste, branza si sos. 
Mai sunt, desigur multe alte retete pe care nu le-am inclus aici pentru ca biucataria italiana este foarte variata dar sper ca cu retetele prezentate v-am convins sa o gustati.

Bucataria italiana

Comentarii la Reteta culinara:
Bucataria italiana

Bucataria italiana
   Postat de Valentina la 14.10.2011, 15:22
Preferata mea
Adauga un comentariu
Reteta zilei
Reteta Capsuni in ciocolata: 1. Fulgii de ciocolata neagra se topesc la bain marie pana devin o crema uniforma....
citeste mai mult
Intrebarea zilei

Newsletter Proretete.ro


Nume


E-mail


SEO